Zahodska školjka iz Domobranske 8

Zahodska školjka Imperial
GMK-15406

Zahodsku školjku koja je bila instalirana u stanu u Domobranskoj ulici br. 8 poklonio je u travnju 2017. vlasnik, Županijska komora Karlovac, zastupana po dr. sc. Vlatku Kuzmanu. Darovanju je prethodilio stručno mišljenje koje je u siječnju 2017. uputio konzervatorski odjel u Karlovc a u kojemu viša stručna savjetnica–konzervatorica Tatjana Horvatić ističe vrijednost ovog predmeta kao svjedočanstva prestižne kulture stanovanje, kao i potrebu za njegovim čuvanjem. Demontaža je provedena uz stručni nadzor. Gradski muzej Karlovac zahvaljuje svima uključenima u ovaj postupak kojim je obogaćena Zbirka ambijentalnih i priručnih tehnikalija.

Zahodska školjka je bila dio opreme stana na prvom katu poslovno-stambene zgrade koju je za tvorničare Funka i Heinricha oko 1906. u neobaroknom stilu projektirao Vjekoslav Bastl (učenik glasovitog Otta Wagnera) a podigao graditelj podrijetlom iz Furlanije, Sebastijan della Marina.

Jesu li V. Bastl i(ili) S. della Marina sami odabrali opremu stana? Ukus za kićeno razvidan je na na jednoj od najbogatijih karlovačkih fasada (Domobranska 8)

Ova bogato oblikovana školjka je proizvod tvornice Rudolfa Dittmara u Znojmom (Republika Češka), a usklađeno je sa arhitekturom čije interijere i eksterijere ukrašavaju štukature te sa drugim instalacijama, od kojih su sačuvani kamini. Školjka je izrađena od kamenine, a višebojni reljef i oslici s motivima buketa cvijeća i vitica zapremaju veći dio površine. Sprijeda je medaljon s natpisom “imperijal”. Žig s cvijetom u sredini i inicijalima R. D. Z. u rubnom prsten urezan je s vanjske strane, uz gornj rub. Bila je učvršćena pomoću mentalnih konzola, također vitičasto oblikovanih.

R. D. Z. u prstenastom znaku znači Rudolf Dittmara u Znojmom