Stolice iz Foginovog kupališta

Zbirka namještaja
GMK-15270

Tako zvano „Foginovo kupalište“ je omiljeno okupljalište Karlovčana a sve češće ga posjećuju i turisti. Premda se na istom mjestu uz rijeke Koranu već od 1874. nalazi uređeno kupalište, najbolje je zapamćeno po obliku kojeg je dobilo nakon 1929. godine, kad ga je kupio i dao urediti karlovački tiskar i nakladnik Dragutin Fogina ml. (1898. – 1988.), koji je te iste godine osvojio drugo mjesto u slobodnom  plivanju u Ljubljani. Ime „Foginovo kupalište“ opstalo je u svakidašnjoj uporabi i nakon nacionalizacije u doba NRJ te susljednog preuređenja, a danas je službeno.

No, iz vremena Dragutina Fogine preostaje ipak malo više od imena i poneke fotografije. Godine 2016. za Zbirku namještaja GMK kupljene su četiri drvene stolice koje su činile inventar ovog odlično osmišljenog sportsko-rekrecijskog kompleksa, izgrađenog većinom od drveta (skakaonicu je projektirao slovenski sportaš i arhitekt Stanko Bloudek [1890. – 1959.], kasnije možda najpoznatiji po svojim skijaškim skakaonicama).  

O toj vrsnoći svjedoče i ove nevelike ali vrlo čvrste i skladno oblikovane stolice. Natpis „Kupalište Fogina“ može se pročitati na donjoj strani letvice sjedala. Nabavljene su iz obiteljske baštine.

P.S.

Dakle, prezime glasi “Fogina”. Zašto onda nije “Foginino kupalište”? Zato jer Karlovčani govore Foginovo…

Pogledajte na KA-fotki https://www.kafotka.net/potraga?pojam=foginovo