U potrazi za Cvitkom i antičkom broncom

Brođani, Kamensko, Lemić Brdo; lipanj – studeni 2018.

Ministarstvo kulture Rebublike Hrvatske podržalo je program Arheološkog odjela GMK-a kojim smo željeli napraviti arheološki pregled uz obalu rijeke Kupe, na potezu od Gornjeg Pokupja do Brođana. Zbog manjka sredstava program smo smanjili i fokus istraživanja prebacili na potez od Kamenskog prema Brođanima. U lipnju smo krenuli na višednevno hodanje uz Kupu koje nas je odnijelo u jednom sasvim drugom pravcu. Terensku ekipu činili su Iva Alibašić (kustosica Arheološkog odjela GMK), Anton Divić (doktorand na Sveučilištu Aix-Marseille u Francuskoj) te autorica ovih redaka.

Kako Anton piše doktorski rad vezan uz rijeku Kupu u antici, pridružio nam se na arheološkom pregledu. Zbog obostranih obaveza pregled smo mogli realizirati tek u lipnju. Vegetacija i visoke lipanjske temperature nisu nam išle u prilog zbog čega smo brzo odustali od hodanja uz obalu rijeke i odlučili potražiti antički položaj Cvitak koji se spominje u literaturi i veže uz antički horizont na Kamenskom. Usput smo željeli saznati i nešto više o mjestu pronalaska antičke bronce u rijeci Kupi* koja je manjim dijelom predstavljena u fundusu Gradskog muzeja Karlovac. Rekognosciranje se ubrzo pretvorilo u potragu za Cvitkom i informacijama o bronci. Nakon 3 dana hodanja s oskudnijim arheološkim nalazima, avanture u šumi bez kompasa i slabim signalom, opasnosti od upadanja u minsko polje i desetak neuspješnih razgovora s lokalnim stanovništvom, lipanjsko smo rekognosciranje završili s puno upitnika. Zaključili smo da položaj Cvitak možda i ne postoji, odnosno, da se radi o nekom drugom imenu. Zaključili smo da postoji mogućnost da se brodolom s broncom dogodio niže od Kobilića, a bliže Brođanima zbog čega bi valjalo taj dio preroniti. Međutim, posljednjeg dana rekognosciranja saznali smo za sasvim nepoznatu lokaciju koju lokalno stanovništvo naziva Latin. Radi se o nekadašnjoj oranici koja je danas djelomično po svom rubu obrasla u šumu. Prema njihovim tvrdnjama tu se pri obradi zemlje nailazilo na kamene ulomke koji su često imali natpise pa stariji žitelji oranicu imenuju Latin.

Rekognosciranje smo nastavile u listopadu (Iva Alibašić i Matea Galetić) ponovnim pregledom terena, a nekoliko dana kasnije po povoljnim vremenskim uvjetima i snimanjem iz zraka te uzimanjem točaka GPS-om, kako bismo mogli napraviti kartu s točnim pozicijama nalaza. Kod prvog pregleda terena uspješno smo demantirale same sebe i slučajnim razgovorom s lokalnim stanovnikom saznale da se čestica na kojoj je njegova kuća, ali i okolne čestice nazivaju Cvitak i Cvitakov vrt. Istog smo dana u gomili zemlje izvađene prilikom kopanja susjedne dvorišne zgrade na sekundarnoj lokaciji pronašle solidnu količinu rimskog crijepa, keramike, kosti i metala. U trenutku pisanja članka materijal još nije u potpunosti obrađen pa je teško reći nešto više o njemu. 

Za iduću godinu planiramo nastaviti terenski pregled i bazirati se na prostor Kamenskog kako bismo prikupile više informacija o ovome prostoru čija je arheološka i kulturno-povijesna važnost neosporiva te kao tema zastupljena u stalnom postavu Gradskog muzeja Karlovac važna za nastavak istraživanja.

*U GMK dokumentaciji i literaturi navodi se Kobilić Pokupski, ali točna pozicija nikada nije utvrđena.