Padobran s neprijateljskog zrakoplova zatečenog u Operaciji “Oluja”

Darovanjem hrvatskog dragovoljca Mate Banovića, Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj došao je u posjed još jednog u nizu zanimljivih predmeta s karlovačke bojišnice iz vremena Domovinskog rata. Ova akvizicija predstavlja dobar primjer suradnje s braniteljskom populacijom u gradu Karlovcu. Zajedno s dokumentacijom o okolnostima pronalaska, darovani predmet obogaćuje saznanja o Domovinskom ratu na karlovačkom području.

Riječ je o padobranu s neprijateljskog zrakoplova zatečenog u Vojniću tijekom Operacije Oluja. Zatečeni zrakoplov Kraguj (proizvođač: „Soko“ iz Mostara) koristila je tzv. Srpska vojska Krajine koja ga je tijekom Operacije Oluja pri svojem povlačenju napustila. Zrakoplov su pronašli izviđači 110. domobranske pukovnije HV-a u Vojniću na nogometnom igralištu s kojega je uzlijetao.

Neprijateljski zrakoplov zatečen od strane HV-a u Vojniću tijekom Operacije Oluja, 7. ili 8. kolovoza 1995. godine. Gornji red, treći s lijeva: Mato Banović

Nakon što su ga izviđači locirali, zapovjednik 110. dp. HV-a Josip Tomačić poslao je Matu Banovića na mjesto napuštenog zrakoplova. Banović je bio sportski pilot i imao je dozvolu za letenje te je stoga procijenjeno da je najosposobljeniji za taj zadatak, odnosno da utvrdi o čemu se radi.

Prema riječima Mate Banovića, napušteni neprijateljski zrakoplov je tijekom rata djelovao prema bosanskoj strani bojišnice jer tamo postrojbe nisu imale sredstava za njegovo rušenje. Zatečen je bez goriva i bez akumulatora, kojega su pripadnici tzv. SVK najvjerojatnije odnijeli prilikom povlačenja. Banović zaključuje da zrakoplov već nekoliko mjeseci nije djelovao, budući da je trava oko njega izrasla te nisu bili vidljivi tragovi polijetanja. Pretpostavlja da je zrakoplov prestao djelovati jer je potrošena municija, neprijatelju je ponestalo raketa, a pitanje je jesu li imali goriva. Neprijateljski zrakoplov imao je na sebi istaknutu crvenu zvijezdu petokraku. Nakon Operacije Oluja, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo labudicom je prenijelo zrakoplov iz Vojnića u Zadar i registriralo ga je pod brojem HR 701.

Mato Banović pronašao je na tome zrakoplovu padobran i sačuvao ga za uspomenu. Na Dan državnosti 30. svibnja 2022. prilikom posjeta Muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj odlučio je darovati padobran muzeju.

Banović je bio pomoćnik zapovjednika za logistiku u zapovjedništvu 3. pješačke bojne 110. domobranske pukovnije, a kretanje postrojbe Mate Banovića u Operaciji Oluja bilo je: Barilović – Siča – Dugi dol – Vojnić.

Mato Banović s padobranom kojega daruje muzeju