Gustav Modrušan

Dana 23. svibnja 2019. obilježava se 160. obljetnica rođenja nekadašnjeg karlovačkog gradonačelnika Gustava Modrušana.

Rođen je u Karlovcu gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju, dok je farmaciju završio u Grazu. Po diplomi zapošljava se u ljekarni Sv. Ćirila i Metoda na Baniji, koju otkupljuje i vodi do 1915. godine. U njegovo vrijeme ljekarna postaje jedna od najopremljenijih u Hrvatskoj. Nakon osnivanja kluba Hrvatske stranke prava u Karlovcu aktivni je pravaš, no od 1905. godine član je Hrvatsko-srpske koalicije. Aktivni je gradski zastupnik, zastupnik u Hrvatskom i Hrvatsko-ugarskom saboru, gdje se suprotstavlja mađarizaciji Hrvatske. Pokrenuo je izlaženje glasila Hrvatsko srpske koalicije “Narodnog glasa” i “Karlovca”. Uoči prvog svjetskog rata izabran je za karlovačkog gradonačelnika te na toj dužnosti, usprkos aferama oko Gradske aprovizacije i Gospodarskog društva, ostaje sve do 1919. godine. Iako redovno iznosi karlovačke afere, tjednik “Sloga” naziva Modrušana “(…) čovjekom legendarne dobrote, ali i legendarne ne energije, (…) koji je uživao potpuno povjerenje cijeloga građanstva” (Sloga, 1.9.1918., str. 1; Sloga, 25.8.1918., str. 1)

Uspješan je gospodarstvenik, vlasnik Tvornice soda vode, te aktivan član društvenog, gospodarskog i kulturnog života grada.

Svoje načelnikovanje opisao je u rukopisnoj Spomen knjizi slobodnog i kraljevskog grada Karlovca čije je korice, uz nekoliko stranica, oslikao zagrebački slikar August Posilović, koja se danas čuva u Gradskom muzeju Karlovac, inv. oznaka GMK-11903.

Spomen knjiga grada Karlovca, 1915. / August Posilović
http://www.online-zbirke.gmk.hr/hr/Predmet/3531/3

Raspadom Austro-Ugarske mijenja svoja politička uvjerenja, te postaje isprva član Jugoslavenske demokratske stranke, a zatim Samostalne demokratske stranke. Godine 1929. izabran je po treći put za karlovačkog gradonačelnika, a već krajem iduće godine umire.

(Podaci preuzeti iz Karlovačkog leksikona, str. 402-403.)